http://www.netvibes.com/no
Også på Twitter
http://twitter.com/netvibes
Definisjon Wikipedia:
Netvibes er en flerspråklig Ajax-basert personaliserbar startside eller personlig portal tilsvarende Pageflakes, My Yahoo!, Alot.com, iGoogle, og Microsoft Live. Det er organisert inn i faner, der hver fane inneholder brukerdefinerte moduler. (Wikipedia, 29. jan 2010 kl. 10:19)
Netvibes, en informasjonsnavigator som til hensikt skal gjøre informasjonsinnhenting letter for sluttbruker gjennom et grensesnitt som tilbyr visuell kontakt med bruker, tilbyr mulighet for sekundær endring av både oppsett, tilleggsinformasjon og nyttige verktøy. Dette er hva jeg ser som primær funksjon av Netvibes.
Primært leser vi nyheter på nett via nettaviser, diskusjonsfora, organisasjonsnettisder, forbrukerportaler og andre interesseorgansider man finner på nett. Det lærde menneske er en søkende og nyskjerrig innput maskin som daglig forholder seg til informasjon gjennom de 5 sansene syn,lyd, lukt, smak og berøring. Lyd, syn og berøring er nok de mest egnede sansene i dagens teknologi samfunn. Fra blindeskrift på Internett til daglig gjennomgang av den lokale nettavisen sitter vi mennesker foran pc eller via mobil, innhenter dagens "ferske" informasjonsstrøm med å oppsøke ulike sider vi er tilhenger av, det være seg nettsamfunn som Facebook, Twitter, Netby, Myspace osv, så er vi alle på en eller annen måte tilknyttet en slik informasjonsportal. Det kan være så analogt som et bibliotek eller en intranettside på jobbens nettverk. Det lærde menneske oppsøker informasjon gjennom syn, lyd, smak og berøring, alt for stimulerer hjernes aktive "underholdningsmodus"
Men gjør vi dette vanskeligere en vi egentlig trenger, vel ja mener jeg.. Men kan søke på sport og få tusenvis av ord på google.com men ikke nødvendig den sportsiden du besøkte i går, hva het nå den igjen mon tro??
Leif Harbo i Norskboka.no sier følgende " Min lesing på nett endret seg fundamentalt etter at jeg begynte å bruke verktøy som bygger på såkallet RSS-teknologi. " (Harboe, 2008, s:82) Hva mener Harboe her egentlig, jo den nye teknologien, den nye teknologien som har fått til navnet RSS (Really Simple Syndication) En nettleser i seg selv som primært innhenter informasjon fra "lenker" som brukeren selv definerer og som tredjepart side har levert som en funksjon for å formidle aktive nyhetsoppdateringer fra nettside dems. Phuuu jammen høres ikke det temmelig vanskelig ut, og ikke minst langt.
For det vi egentlig snakker om her er kan forkortes litt synes jeg, vi kaller en planke for en planke og sier RSS = Rich Site Summery
Dette sier det meste etter min syn å dømme, rik side summering på godt norsk, et verktøy som summerer sider du besøker ofte, hvor genialt er ikke det?
Netvibes er et slikt program, et grensesnitt en brukerportal, ja kall det hva du vil men et programverktøy som bistår deg å innhente informasjon fra nettsteder og nettportaler du som oftes besøker i løpet av en dag.
Her råder ikke bare latskap men også en svært stor nytteverdi. Du samler som sagt sider som du besøker ofte, det være seg aviser, lokale idrettslag, ditt favorittlag, din teknologiske duppeditt side, alt i ett inn i et program. Programmet laster ned disse nyhtene for deg med gjevne mellomrom, eller du trykker på en knapp og den reagerer, fra alle sidene du har lagt til strømmer det nå "siste nytt informasjon"
Hva har skjedd, jo fremfor at du måtte oppsøke 10 sider for å få med siste nytt, så har programmet gjort det for det og du kan sitte godt tilbake i stolen med kaffen og lese deg god og mett.
Der har du Netvibes i et nøtteskall.
Gjennom dette kurset har jeg lært at Netvibes kan brukes til å brike hverdagen min, fant riktig nok ut at det fantes langt bedre alternativer der ute, men poenget var at dette mediet er helt klart noe å bruke i en skolesammenheng, et prosjekt, en oppgave eller i undervisning på digital tavle.
Muligheten er mange og det er derfor det er så genialt berikende på mange måter for noen som atter en gang ønsker å la informasjonen komme til seg, ikke omvendt.
Kilde
Harboe, Leif (2008) - Norskboka.no - Digital verktøy i norskfaget, Universitetsforlaget, Oslo
Andre kilder
Wikipedia - http://no.wikipedia.org/wiki/RSS