fredag 16. oktober 2009

DKL1- Digital Foto - Oppgave




Her har jeg tatt fire forskjellige bilder ut fra ulike kompositoriske teknikker. Jeg har brukt regelen " the rule of third " for å komponere dette bilde og skal nå presentere de ulike variantene og hvorfor jeg synes en til flere av disse fungerer.

Bilde 1 - Midtstilt


Bildets komposisjon fungerer i den form av at man som fotograf skal kunne tenke litt ut av boksen og gå litt mot strømmen. Så lenge det her ikke er noen forgrunn man ønsker å skape dybde fra eller elementer som mennesklige motiv, kan man midtstille bilde og få et godt produkt likevel. Litt utradisjonelt og garantert provoserende for enkelte fotografer som har lært å følge de kompsitoriske reglene. Jeg synes en slik midtstilling kan by på orginalitet.

Bilde 2 - Høyre stilt etter 2/3 regelen ( The rule of third )

Bildet her viser komposisjonen i form av innledning fra høyre. Selve veien fører beskueren inn ved at inngangen kommer fra høyre side og svingen på moloen er plassert i forhold til det gyldne snitt. Man får her en opplevelse av å bli ledet inn og at bilde gir mer luft til venstre pga innledningen fra høyre.
Jeg synes dette fungerer fordi man åpner for tankevirksomhet til venstre mens tyngden ligger på høyre side av bildet.


Bilde 3 - Venstre stilt etter 2/3 regelen ( The rule of third )

Bildet er plassert etter 2/3 delsregelen og er speilvendt i forhold til bildet over, dette for å vise variasjonen i komposisjon og innledning. Samme som over er dette plassert med svingen til moloen i det ene punkte av det gyldne snitt.
Jeg synes denne varianten også fungerer greit siden man her skaper luft på høyre side og tyngden av elementene ligger på venstre, beskuer ledes så inn i bildet på samme måte som fra høyre men mange mener ting kan virke motsatt dvs ting leder fram og tilbake, opp og ned med ulike kompositoriske innledninger .

Bilde 4 - Kvadratisk


Dette bildet er beskjert fra et midtstilt bilde for å vise alternative komposisjoner. Dette er svært nyttig om man ønsker å få til en panorama utsikt i den form av at bilde og landskapet forøvrig virker bredere en det er.




Andre muligheter og kompositoriske valg kan man finne ved å f.eks snitte bilde i ulike varianter. Tar man f. eks utgangspunktet i det midtstilte bildet og klipper ut et snitt slik at man får mer forgrunn en himmel ( 2/3 del ) så får man virkningen av at man titter mer ned en opp, motsatt fungerer dette også ( mer himmel en bakke ) Det skal forøvrig ikke være mange elementer og detaljer i sist nenvte løsning. Egner seg f. eks på vann hvor du ikke har forgrunn men veldig dramatiske skyer osv.


For å fremheve ulike elementer og motiver kan man nytte mange ulike måter, man kan f. eks nytte lys ( blitz ) eller forskjellige blender valg. Med liten blender vil man kunne skape i en gitt situasjon at man har et menneskelig motiv en følelse av dybde ved at bakgrunnen er uklar mens motivet er skarpt og fint. Dette gir en god kompositorisk følelse og man får den fokuseringen man ønsker, ved liten blender får man ofte en helthet i bildet og som oftes skarpt over spekteret.

Det finnes veldig mange andre løsninger for å komponere et bilde, raske og korte lukkertider for å fremme dynamikk i form av et motiv i fart, høyde og lavhet i forhold til komposisjon av landskap samt rørlese i utslag av dynamikk.. Måten også et menneskelig objekt er plassert på og i hvilken grad det er fremvist på er også med på å skape ulike komposisjoner.


Til dette med bilde kommentering har jeg valgt ut fra den siden jeg daglig besøker og er en del av. Her har jeg valgt å kommentere komposisjonen i dette bildet

http://www.photosight.org/photo.php?photoid=108395&refid=999&ref=section

Brukeren anses som ikke å ha tatt særlig utgangspunkt i virkemidler annet en lys og farge samt valg av blender, tror han har bommet litt på snitte slik jeg har kommentert.
Synes bildet forøvrig er et fint motiv og kan by på flere ulike snitt som fremmer både komposisjonen og utseende. Her kan nevnes trange slanke snitt siden elementet er linear og høyreist.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar