mandag 21. september 2009

Datamaskin, søppel og teknologi

Det er langt fra ukjent at verden er oversvømmet med ulike tilgrisede måter å søke, finne, skade informasjon på. Vi kjenner fra historien en mengder ulike program, script, eposter, filer, bilder, dokumenter og telefoner som klart og tydelig har hatt en ondsiktet hensikt utover det å gledespre de teknologiske mulightene som verden har fått bryne seg på i de siste 10 årene.

Fra de tidlig 808086 maskinene til ny motens fire kjerne prosessorer har vi faktisk kommet veldig langt på de siste 20 årene, ikke bare på datamaskin nivå men også for telefon og andre medium som tv og radio. Men, det er nok ikke bare den vidunderlige teknologien i det gode lys som har kommet så langt, det onde følger riktig nok med å forandrer form og farge alt etter hvordan teknologien utvikler seg. Fra tidlig 80 tallet med telefon avlytting og hacking til DDOS angrep og sniffing med ulike mønster av UNIX basert svindel i form av såkalte pishing virksomheter og keyloggere. Virus, søppelpost, maleware, trojanske hester, ormer og scripter er kommet for å bli, befestet i hverdagen vår som en ondsinnet parasitt på nakken vår med sine overvåkende øyne analyserer alt vi gjør i håp om å gripe til seg det siste av informasjon og glede vi måtte eie.

Men det er ikke bare våre private datamaskiner som er i fare, våre penger og person identifikasjoner henger i fare for å bli både “tapt” for alltid til disse forbryterbandene og de mørke data prinsene.
I dagens samfunn råder nemlig 14 år gamle gutter med ansiktet full av pupertetsmerker og 3 dager gammel svettelukt over butikker og forretninger, de stjeler våre identiteter og befester sin ondskap i landets servicenæring fra gutterommet hjemme hos mor og far, kun fordi teknologien har gitt dem muligheten..
Er det slik vi nå skal se den teknologiske fremtids ugress vokse fritt og hemningsløst, kan vi la våre mest private og viktige tanker og informasjon gå til disse krypene, kan vi la dem bestemme over livene våre?

Mange slike spørsmål stilles hver dag i den teknologiske verden, samtidig som det utvikles nye muligheter til å bekjempe dem, finne dem, stoppe dem osv.Alt i alt ligger sikkerheten vår i våre egne hender, vi må skape vår egen barriere vår egen forsvarsmur i kampen mot de kriminelle men samtidig også alltid ha en åpen dør for nye muligheter, utfordringen her blir å vite hvem vi skal slippe inn og hvem som skal slippe ut, hvem som er snill og hvem som vil oss vondt.
Det er viktig også at vi lærer oss de ulike begrepene, verktøyene og kunnskapene teknologien på godt og vond gir oss. Kjempe mot virus og ulumskheter på alle fronter men samtidig ikke la oss tvile på alt og alle, vi må lære å stole på fremtiden og menneskene som befinner seg der, gjør vi ikke det vil vi likevel bli digitale analfabeter.

Som min far sa til meg ” Jeg har fått SARS på jobben ”- takket være min kunnskaper og hans manglende, ble det veldig humorisktisk for meg men ikke for han. Min far hadde klart og tydelig blandet SASSER med SARS som igjen på den tiden herjet i ASIA, dette illustrerte bare forskjellen i kunnskap og sammenligningen i form og uttrykk. Slik kan man lesse og skjønne at teknologi og utvikling i samfunnet bidrar lett til misforståleser og frustrasjon.

Konkluderende viser dette at selv om man bruker og nytter dagens teknologi så må man også lære mer om den , først da kan vi bekjempe virus, spam og alt annet teknologisk ondskap verden tilbyr og gjøre hverdagen vår sikker og fornuftig sett under samfunnet generelt.

2 kommentarer:

  1. Hei!
    Da var bloggen på plass - flott!
    Slike "frivillige" innlegg i bloggen vurderer emneansvarlig samlet på slutten av semesteret som en del av arbeidskravet. Jeg leser blogginnleggene fortløpende, og noen ganger skriver jeg en spontan kommentar;-) Status på slike oppgaven vil vanligvis bli stående som "Levert" på din personlige side i PedIT. Lykke til videre med bloggen!
    Mvh Lisbeth

    SvarSlett