torsdag 22. april 2010

Vurdering av nettsider

Til denne øvningsoppgaven har jeg valg ut 3 ulike sider men dog ikke tilfeldig valgt.
Jeg har basert utvelgelsen på følgende kriterier:

1.  HTML
2.  PHP
3.  ASP
4.  Flash
5.  Innhold
6.  Teknisk kvalitet
7.  Hastighet

Disse 6 momentene er for meg grunnleggende kriterer for hvordan en side skal bygges, dette sier jeg av lang erfaring hvor jeg selv har laget web sider for meg og andre.

Punkt 1, 2 og 3 er sammenstilt med punkt 7 og derfor en viktig del av valget av websider til kommentar.


http://www.itavisen.no
ITavsisen.no er en side som primært er laget på ASP men har både innsalg av Flash, PHP, JAVA og xHTML, siden vider ryddig og rask selv om JAVA delen og Flash delen trekker siden litt ned i hastighet.
Siden er både informativ og ryddig oppsett i faste tabeller, god dekning av reklame og seriøse artikkler fyller intensjonen til siden meget godt.
Minuset får siden av meg pga reklamebasert innhold plassert i fane på høyre side, denne synes jeg er for dominerende og fyller for meget på høyre side.

CSS fargene er greit, valg av blå farge er standard og gir en letter oppfattelses tone hos bruker, dog er siden trist rent fargemessig men passer til en seriøs side i sjangeren nyhet og teknologi.

http://www.hvafor.no
Hvafor.no er en kjekk og nyttig side primært laget på php. Siden består bare av linker, informasjon og diverse men inneholder ikke noe reklame, siden omhandler forøvrig fagemnet fysikk og er en såkallet opplysningside da informativt pirmært rettet mot privatmarkedet.

Siden er rask og oversiktlig med hvit på blått som grunnleggende CSS farger og siden kjører dette oversiktig med tanke på fonter. Siden bruker java men da i form av script funksjoner fremfor rene java programmerte applikasjoner. Siden har også embedded RSS og ATOM i kildekoden, noe som gjør feed av informasjon lettere, savner dog her en lett oppfattet RSS link eller bilde.

Dette er en typisk hjemmelaget side som har en sunn mening rent teknisk, den har fyllende informasjon og stor kunnskapsverdi, savner dog mer administrativ informasjon som f.eks når sidene var revidert eller oppdatert, dette med tanke på kildebruk osv.

http://www.onlive.com/index.html
Onlive er en enkelt men svært estetisk html side, siden er laget for å fremme et produkt og både design og innhold passer sammen, det er gode innslag av Java som sikrer hastighet og rett innhold. Onlive er noe nytt, noe verden ikke har sett før og etter å ha fulgt med på dette en stund så anser jeg dette som et produkt med store overraskelseseffekt for fremtiden. Onlive bygger siden sin på nettopp dette med innhold og estetisk design, her presentert i form av markedsrelasjon til produktet. Hele siden er laget etter produktet og blir da enkelt oppfattet av sluttbruker.

Onlive er reklamen i seg selv og det blir man møtt på første side, helt klart i tråd med innhold og produkt markedsføring.

Siden er rask, oversiktlig og genial til sitt bruk.

Dette avrunder de valgte siden mine, målgruppene for disse tre sidene er litt forskjellig, men i hovedsak er de rettet mot publikum, surferne og potensielle kunder, underkunder og tredjepart brukere.
Tilgjengeligheten er god på både Itavsien og Online, men hvafor.no har en liten minus ved at man blir dirigert fra en side til en annen og ikke automatisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar